Tango slovar

 

Tango
je hoja v objemu. Je ples na tango glasbo brez vnaprej pripravljenih figur in koreografij, kjer se morata plesalca sporazumeti s telesom. Je ples improvizacije, kjer vsak par pleše na isto glasbo z različnim tempom, z različnimi koraki. Zelo poseben je objem, kjer se morata oba počutiti udobno in varno. Za tango radi rečemo, da "plešemo medtem, ko se objemamo".

 

Tango glasba

- tango: ples in glasba v štiričetrtinskem  taktu

- valček: ples in glasba v tričetrtinskem taktu

- milonga: glasba in ples v dvočetrtinskem taktu

 

Cabeseo (izg. kabeseo)
Plesalec povabi plesalko na ples s pogledom. Če si plesalka želi plesati s tem plesalcem prikima in počaka, da plesalec pride ponjo. Če pa ne želi plesati z njim, odvrne pogled oziroma pogleda drugam ali drugega plesalca.


Cortina (izg. kortina)
Kratek netango glasbeni vložek med tandami, med katerim zapustimo plesišče, se zahvalimo za ples in poslovimo od trenutnih plesnih partnerjev.

Milonga

1. Plesni družabni večer oziroma dogodek, na katerem se vrti tango glasba: tango, milonga in valček, torej večer kjer se pleše tango.
2. dvočetrtinski glasbeni izraz tango glasbe

Muzikalizador

DJ, ki na milongah skrbi za glasbo.

Praktika

Tango vadba ali preplesavanje.

Tanda

Venček štirih (pri valčkih in milongah tudi treh) skladb istega orkestra in stila tanga, na katere plešemo z istim partnerjem; tande so druga od druge ločene s kortinami.

 

Ronda

Ronda je smer plesa, ki  je vedno v nasprotni smeri urinega kazalca. V rondi ne prehitevamo, pazimo na druge plesalce, se ne zaletavamo in ohranjamo razdaljo s plesnimi pari.