Vlasta & Anton

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
Vlasta Veselko je plesno izobrazbo pričela pri svojih štirih letih. Začela je z obiskovanjem pouka baleta, ki se je kasneje prelil v jazz balet in v sodobni ples, ki je postal okvir njenega profesionalnega delovanja. V sodobnem plesu je delovala kot koreografinja/avtorica, plesalka, učiteljica in organizatorka.
V letu 2008 se je srečala s tangom in januarja 2009  prvič odšla v Buenos Aires, željna znanja in razumevanja tega plesnega izraza, ki je zanjo hkrati pomenil spremembo življenja in razmišljanja. Od takrat je tam preživela vsega skupaj tri leta. Učila se je pri mnogih pedagogih (med drugimi Mariana Dragone, Eugenia Parilla, Cecilia Garcia, Gaston Torelli, Bruno Tombari, Chicho Frumboli, Alejandra Gutty, Pablo Rodriguez, Yanick Willer), vadila s prijatelji, nastopila na večih milongah, poučevala. Dihala zrak milong in mesta, kjer je vsakdanje življenje odsev tango duše, kjer ljudje živijo tango poezijo."Zame tango predstavlja ples, izraz, ki me nagovarja tako z umetniškega kot osebnega vidika- kot plesalko, žensko, iskalko. Predstavlja igrišče neomejenega izziva. Dialog, ki se nenehno ustvarja, zahteva konstantno prisotnost v vsakem trenutku. Improvizacija, igra, sprememba, neznano. Prostor, kjer je komunikacija edino “pravilo”, kjer je čutenje vodilo, poslušanje in odziv pa ključ. In čeprav se mogoče te besede zdijo nekako odzemljene, je tango še kako konkreten, mesen, v telesu, na tleh. Sproščenost, napetost, hitrost odziva, mehkoba, moč, dotik, zavzeti/zapolniti prostor…. In moj odnos, ki pravi DA!"

 

 

 

Maestro ANTON VOLKOV ima z učenjem argentinskega tanga in nastopanjem že 15 let izkušenj. Je ustanovitelj in glavni učitelj Tango akademije v Ljubljani, tango pa poučuje tudi v Novem mestu. Po uspešni profesionalni športni karieri se je popolnoma posvetil plesu. Argentinski tango se je učil v Buenos Airesu pri številnih znanih maestrih, s katerimi sodeluje še danes. Pred prihodom v Slovenijo je Anton poučeval tango na svoji šoli v Moskvi. Deluje tudi kot gostujoči maestro v številnih evropskih državah in Izraelu.

 

Poučevanje argentinskega tanga je več kot le njegov poklic. Je njegovo poslanstvo, zato si želi, da bi tango predstavljal navdih za ljudi, ki ga obdajajo. Ljudje, ki plešejo, so namreč srečnejši, tolerantnejši, bolj razumevajoči in tenkočutni. To pa so vrednote, ki jih je vredno gojiti in razvijati.

 

Antonov pristop k poučevanju tanga je večplasten. Svojim učencem želi predstaviti več različnih pogledov na tango ter jim predstaviti različne metode učenja, saj to prispeva ne le k plesnemu pač tudi k osebnemu napredku posameznika. Pri poučevanju se posveča osnovam, tehniki gibanja, pa tudi muzikaličnosti, zgodovini in razvoju tanga, tango glasbe ter orkestrov. Bistvo njegovega pristopa k poučevanju tanga je naučiti svoje učence resnično poslušati glasbo in jo plesati, kot jo občutijo. V tem je namreč čar izraznosti tanga in improvizacije. Pavze so lahko pomembnejše od gibanja, hitrost oziroma počasnost plesa pa oblika izražanja. Posamezne prvine tanga, kot so na primer ocho, barrida, colgada, volcada, mordide, piernazo ... so črke, ki jih plesalec sestavlja v besede in stavke ter s tem pripoveduje svojo zgodbo. Seveda pa je pomembna tudi tehnična pravilnost izvedbe posameznih prvin. Anton poučuje argentinski tango v zaprtem objemu, in sicer vse zvrsti: tango, milongo in tango-valček.